Thursday, August 30, 2012

>>>Kemerdekaan ke 55<<<


          
Greeting Text


Hari nie aku nak cerita skit psal kemerdekaan...walaupun dlm exam sejarah ku tak berapa nak dpat  A+...tpi ku semangat sangat nak bercerita pasal kemerdekaan ke 55 nie......

Alhamdulillah, kita rayat Malaysia berpeluang meraikan kemerdekaan negera buat kali yang ke 55 tahun....


                                               
                                MERDEKA!MERDEKA! MERDEKA!....
Itulah slogan keramat yang sering kedengaran apabila muncul bulan Ogos pada setiap tahun. Menjelang 31 Ogos ini, maka genaplah 55 tahun Malaysia berdiri megah sebagai negara yang merdeka dan berdaulat. Tema Hari Kebangsaan untuk tahun 2012 ialah “ janji ditepati "
Jika disoroti kembali sejarah negara, kita akan merasakan betapa susahnya nenek moyang kita dahulu untuk mencapai kemerdekaan. Perjalanan negara ini begitu panjang sekali ….. bermula dari penaklukan Portugis, Belanda, British ….. dan kemudian penubuhan Negeri-Negeri Selat, dan juga Negeri-Negeri Tidak Bersekutu dan Bersekutu. Kemudiannya penjajahan oleh pihak Jepun dan Bintang Tiga (komunis) dan paling dahsyat pembatalan kuasa raja-raja melalui Malayan Union hingga kita berjuang kepada kemerdekaan.
Apa pula kaitannya bidang perancangan bandar dengan sejarah kemerdekaan Negara kita ?…..
Profesion perancangan bandar dan desa merupakan salah satu profesion yang penting dalam menggerakkan pembangunan, bukan hanya di negara Malaysia malah di mana-mana negara maju yang lain.
Sejarah perancangan bandar di Malaysia berubah mengikut keperluan semasa dan perkembangan teknologi. Ianya mengalami perubahan bermula daripada perancangan bandar sebelum penjajahan British, semasa penjajahan British dan selepas kemerdekaan. Perubahan ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran yang sihat, harmoni, selamat dan dapat meningkatkan taraf ekonomi negara.
Selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, jentera pentadbiran perancangan bandar beroperasi menerusi dua peringkat iaitu peringkat persekutuan dan peringkat negeri (Senarai Bersama Perlembagaan Persekutuan). Melalui sistem ini, pengawalan pembangunan diletakkan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri manakala pembentukan dasar perancangan am diletakkan di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan.
Sama ada perancang bandar di peringkat Persekutuan, Negeri, Pihak Berkuasa Perancang Tempatan atau swasta, peranan perancang bandar amat penting dalam memastikan pembangunan yang berlaku sentiasa bersifat ‘plan-led’ dan berasaskan perancangan yang rapi dan sempurna. Perancang bandar memainkan peranan awal yang paling penting dalam mengatur pembangunan fizikal bagi menjamin pembangunan tersebut tersusun, selesa dengan mengambil kira semua keperluan manusia sama ada jasmani, rohani dan alam sekitar yang berkualiti dan mampan.
Oleh itu, bagi mencapai wawasan negara, bidang perancangan bandar dan desa perlu sentiasa menyokong agenda pembangunan negara dengan mengambil kira semua strategi dan program Kerajaan di dalam setiap perancangannya. Jelaslah bahawa peranan perancang bandar amat besar kepada pembangunan Malaysia selari dengan sejarah kemerdekaan negara kita. Kita semua yang bergelar perancang perlu berbangga dan meneruskan sumbangan bakti kepada negara yang tercinta…..
Dalam menikmati erti kemerdekaan kita seharusnya ingat dan mengenang kembali pejuang tanah air kita dalam usaha mendapatkan kemerdekaan bagi negara kita. Mereka suatu ketika dahulu sanggup menumpahkan darah demi tanah air kita yang tercinta dan pengorbanan yang mereka lakukan teramatlah besar sekali.
Sesungguhnya, kemerdekaan negara ini adalah hasil perjuangan keramat setiap rakyat yang berusaha mendapatkan kemerdekaan untuk negara yang mereka cintai. Kita haruslah menghargai jasa mereka dengan mengekalkan kemerdekaan negara serta memajukan dan menyokong pembangunan negara yang berlangsung.
Adalah menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. Tugas kita pada hari ini adalah memenuhkan dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan. Tanpa ilmu pengetahuan, kemerdekaan yang diperolehi akan akan rapuh dan lenyap begitu sahaja. Akhir kata, selamat menyambut hari kemerdekaan walau dimana anda berada dan ingatlah merdeka bukan hanya bebas daripada penjajah tetapi merdeka dalam erti kata kita benar-benar merdeka …….


RaYa Oh rAyA....


Greeting Text


13 syawal...

26 hari dah ku tak upload blog nie,,,sbab sbuk dgn raya n buat pembetulan exam....rindu jugalah rasa nak upload  cereri dlm blog nie....aku nak upload gmbar raya lah....walaupun raya thun nie tak meriah mcm tahaun lpas...mungkin tak ade bpa kut...thun bpa ku tak dpat nak beraya dgn kmi semua krana bz sangat dgan kerja dia...

                                              thnkz sbab sudi dtang ke blog nie... :(((
 

Saturday, August 04, 2012

Sweet Memori In Class

Greeting Text
Hari ini 15 ramadan...

 Lama dah  rasa tak upload blog nie...sbab bz sangat dgan exam yg akan bermula pda isnin nie...harap2lah kawan aku lulus semua... aku exam kali nie mesti lulus...klau aku tak lulus mati kne mrah dgan ibu dan ayah...nanti tak dpat duit raya thun nie dri  ibu dan ayah...nak upload gambar rasa ye....seblum exam kami n geng sempat buat kerja gila2 dlm kls....         


                                                 nie lah  gmbar kami boring dalam klas...
                                                      kalau tak suka  jangan tengok....dah habis.....kalau ada masa sya upload lagi ye...
thnkz sbab sudi dtang ke blog nie....jangan lupa follow...


::BAGAIMANA MENYAYANGI SESEORANG HINGGA HUJUNG USIA::

Greeting Text


                  Hari ini saya nak cerita pasal bagai mana menyayangi seseorang hingga hujung usia....

Photo: ::BAGAIMANA MENYAYANGI SESEORANG HINGGA HUJUNG USIA::

1.Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda meletakkan sesuatu hubungan berdasarkan perasaan, ia hanya akan gagal karena perasaan senantiasa berubah dari masa ke kemasa.

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia dengan 6 billion personaliti. Dia sebenarnya seorang yang istimewa dan biarkan dianya kekal begitu. Jangan sesekali terfikir untuk mengubah apa-apa tentang dia karena sekali anda mengubah, selamanya anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda terpikat padanya karena dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sekali kali mencoba untuk mempermainkan keluhuran cintanya.

4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan jangan membuat alasan supaya dia menerima cinta anda karena kelak, yang akan anda dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya cinta setulus hati.

5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia karena dia telah cukup sempurna semenjak anda mulai terpikat padanya.

6. Percaya akan dirinya. Senantiasa berbaik sangka padanya, jika kita juga menginginkan begitu darinya . Pastikan anda akan senantiasa memperlakukan diri anda pada tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika anda sendiri tidak dapat menerimanya, apalagi dia.

7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya karena selama-lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya, niscaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa alasan. Dia bukan hanya akan menangis kecewa dan kemudian meneruskan hidupnya seperti biasa, ketahuilah bahwa jiwanya akan mati secara perlahan.

10. Jangan cepat berbangga dengan diri anda, mendapatkan hatinya bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak anda peroleh setelah anda berjaya menyayanginya hingga akhir hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah karena dia percaya bahawa anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah bersusah payah dan berusaha dengan segala upaya untuk memenangkan cintanya, maka dengan itu haruslah anda juga berusaha untuk terus mencintai dirinya apapun keadaannya

(Pakar diari hati)