Friday, November 09, 2012

Sepucuk Surat dari Anak yang Dibuang buat Ibunya!

Greeting Text
Kepada Bonda…

Bagaimana khabar Bonda hari ini? Semoga bonda berada dalam keadaan baik… Nenda di sini baik-baik saja bonda… Allah sayang sangat sama nenda. Allah juga yang menyuruh nenda menulis surat ini untuk bonda, sebagai bukti cinta nenda kepada bonda. Bonda, ingin sekali nenda menyapa perempuan yang telah merelakan rahimnya untuk nenda diami walaupun hanya sesaat…

Bonda, sebenarnya nenda ingin lebih lama berada di rahim bonda, ruang yang kata Allah paling kukuh dan paling aman di dunia ini. Tapi rupanya bonda tidak menginginkan kehadiran nenda, jadi sebagai anak yang baik, nenda pun rela menukarkan kehidupan nenda demi keselesaan bonda. Walaupun dulu, waktu bonda mengeluarkan nenda dengan paksa, sakiiiit … sangat bonda, badan nenda rasanya seperti tercabik-cabik dan keluar sebagai gumpalan darah yang menjijikan apalagi hati nenda, rasa seperti aib yang tidak dihargai dan tidak diinginkan.

Tapi nenda tidak kecewa pun bonda… kerana begitu, bonda telah menghantar nenda untuk bertemu dan dijaga oleh Allah bahkan nenda dirawat dengan penuh kasih sayang di dalam syurga Nya.

Bonda, nenda mau cerita. Dulu nenda pernah menangis dan bertanya kepada Allah, mengapa bonda mengeluarkan nenda saat nenda masih berupa wujud yang belum sempurna dan membiarkan nenda sendirian di sini? Apa bonda tidak sayang sama nenda? Bonda tidak ingin mencium nenda? Atau jangan-jangan kerana nanti nenda merungut inginkan susu dan suka kencing malam sembarangan? Lalu Allah memberitahu:
“Bonda kamu malu sayang …” kenapa bonda malu? “Kerana dia takut kamu dilahirkan sebagai anak haram…” Anak haram itu apa ya Allah? “Anak haram itu anak yang dilahirkan tanpa ayah.” Nenda bingung dan bertanya lagi sama Allah. Ya Allah, bukannya setiap anak itu pasti punya ayah dan ibu? Kecuali Nabi Adam dan Isa? Allah yang Maha Tahu menjawab bahwa bonda dan ayah memproses nenda bukan dalam ikatan pernikahan yang sah. Nenda semakin bingung dan akhirnya nenda putuskan untuk diam.

Bonda, nenda sangat malu bertanya pada Allah, walaupun Dia selalu menjawab semua pertanyaan nenda tapi nenda mahu bertanya pada bonda saja . Pernikahan itu apa ? Kenapa bonda tidak menikah saja dengan ayah? Kenapa bonda membuat nenda jadi anak haram dan mengapa bonda mengusir nenda dari rahim bonda dan tidak memberi kesempatan nenda hidup di dunia dan berbakti kepada bonda? Maaf ya bonda… nanti saja, nenda tanyakan bonda kalau kita bertemu.

Oh ya Bonda, suatu hari malaikat pernah mengajak jalan-jalan nenda ke tempat yang katanya bernama neraka. Tempat itu sangat menyeramkan, mengerikan dan sangat jauh berbeza dengan tempat tinggal nenda di syurga. Di situ banyak orang yang dibakar api bonda … minumnya juga nanah dan makannya buah-buahan aneh yang bau busuk, banyak durinya … yang paling parah, ada perempuan yang ditusuk dan dibakar bagai sate, sangat ngeri bonda.

Lagi ngeri-ngerinya, tiba-tiba malaikat memberitahu nenda. Nak, kalau bonda dan ayahmu tidak bertaubat kelak, di situlah tempatnya … di neraka itulah orang yang berzina akan tinggal dan disiksa selamanya. Seketika itu nenda menangis dan berteriak-teriak memohon agar bonda dan ayah jangan dimasukkan ke situ….  nenda sayang bunda… nenda rindu dan ingin bertemu bonda… nenda ingin merasakan lembutnya belaian tangan bonda dan nenda ingin kita tinggal bersama di syurga… nenda takut, bonda dan ayah kesakitan seperti orang-orang itu…

Lalu, dengan lembut malaikat berkata… Nak, kata Allah kalau kamu sayang, mahu bertemu dan ingin ayah bondamu tinggal di syurga bersamamu, tulislah surat untuk mereka… sampaikan berita baik bahwa kamu tinggal di syurga dan ingin mereka ikut, ajaklah mereka bertaubat dan sampaikan juga kabar buruk, bahawa jika mereka tidak bertaubat mereka akan disiksa di neraka seperti orang-orang itu.

Saat mendengar itu, segera saja nenda menulis surat ini untuk bonda. Menurut nenda, Allah itu baik sangat bonda…. Allah akan memaafkan semua kesalahan makhluk-Nya asal mereka mahu bertaubat nasuha, taubat yang sungguh-sungguh. Bonda taubat ya? Ajak ayah juga, nanti biar kita boleh kumpul semua di sini… Nanti nenda jemput bonda dan ayah di padang Mahsyar… nenda janji mahu bawa minuman dan payung buat ayah dan bonda, kerana kata Allah di sana panas sekali bonda… pintu masuknya juga panjaang, menyiksa dan peluh keringat bercucuran. Semua orang sejak jaman nabi Adam kumpul disitu… tapi bonda jangan khawatir, Allah janji, kalau bonda dan ayah benar-benar bertaubat dan jadi orang yang baik, pasti nenda boleh bertemu ayah dan bonda.

Bonda, kasih kesempatan buat nenda…. biar nenda boleh merasakan nikmatnya bertemu dan berbakti kepada orang tua, nenda juga mohon sangat sama bonda…jangan sampai adik-adik nenda mengalami nasib yang sama dengan nenda, biarlah nenda saja yang merasakan sakitnya itu. Tolong ya bonda, kasih adik-adik kesempatan untuk hidup di dunia menemani dan merawat bonda saat bunda tua kelak.

Disini saja berakhir surat nenda untuk bonda… nenda mahu bermain dulu di syurga…. nenda tunggu kedatangan ayah dan bonda di sini… nenda sayang sangat sama bonda…. muach!

Salam,

Nenda